Hiihtäjän kuntosaliharjoittelu

Monet ihmiset rakastavat hiihtoa. Hiihto on erinomainen harjoitus koko keholle. Voimaharjoittelu on kuitenkin myös välttämätöntä. Voimaharjoittelu voi auttaa sinua parantamaan hiihtokuntoa.

Hiihto on talven arvostetuin urheilulaji.

Hiihto on kestävyyslaji, joka kehittää hengitys- ja verenkiertoelimiä. Hiihto voi myös lisätä kehon voimaa, koska se vaatii voimaa eteenpäin liikkumiseen. Kehon haavoittuvimmat osat ovat keuhkot. Hiihdossa sydän ja lihakset tarvitsevat paljon happea. Hiihto parantaa kykyä imeä happea nopeasti.
Voimassa on kyse jaloista, vatsasta, selästä ja käsistä. Voit käyttää voimaharjoittelua kuntosalilla ylläpitääksesi tai parantaaksesi hiihtovoimaasi. Voimaharjoittelu on välttämätöntä kesäkaudella, kun hiihto on sesongin ulkopuolella. Sisäharjoittelun tulisi jatkua hiihtokauden alettuakin, mutta sitä tulee muokata hiihtoa tukevaksi.


Sisäharjoittelulla voidaan korjata ja tasoittaa hiihtoon mahdollisesti vaikuttavia kehon eroja. Hyvä kuntosaliharjoittelu voi auttaa kehoasi palautumaan kovasta hiihtotaukosta. Sisäharjoittelu ei vahingoita hiihtäjää, sillä se tekee hiihtämisestä edullisempaa.

Sisäharjoituksia hiihtäjille

Yksi tai kaksi päivää viikossa riittää salitreeneihin hiihtokauden ollessa huipussaan. Jos et ole hiihtämässä, kuntosaliharjoituspäiviä voidaan pidentää kolmeen tai neljään. Voit myös harjoitella kuormittamaan kehoa tässä tapauksessa.
Hiihtäjät hyötyvät eniten voima- ja kestävyysharjoituksista kuntosalilla. Maksimivoimaharjoittelu voidaan tehdä hiihtokauden ulkopuolella. On parempi keskittyä kesään kuin talveen. Nopeusvoimaharjoittelu on hyödyllistä myös kesäkaudella.
Talvella kestävyysharjoittelu salilla on erinomainen tuki hiihtoharjoitteluun. Sisäkestävyysharjoittelu on sisäharjoittelu, jossa on 12-20 toistoa sarjaa kohden. Harjoittelun intensiteetti on erittäin matala, eli liikkeitä ei ole tarkoitettu suoritettavaksi maksimipainolla ennen väsymystä.
Keskitytään suuriin lihasryhmiin. Käytä eristystä ja pieniä lihasliikkeitä vain hiihdon kannalta välttämättömille lihaksille. Hiihtäjät hyötyvät parhaiten yksiosaisesta harjoitusohjelmasta, eli koko kehon harjoitusohjelma sopii parhaiten hiihtäjille.

Hiihtokauden harjoitusohjelma

Harjoitusohjelmassa on kahdeksan liikettä. Kaksi ensimmäistä liikettä voidaan tehdä erikseen ja loput kuusi pareittain. Tämä mahdollistaa liikkeen suorittamisen vuorotellen. Pidä kolmen minuutin tauko kunkin sarjan välillä liikkeessä 1 ja 2. Työpareille minuutti riittää.
Pidä liikkeet tasaisena, jotta jarrutusvaihe on hidas ja aktiivinen askel nopea. Voit lisätä harjoituksiin painoa, mutta ei liikaa, jotta liiketekniikkasi on sujuvaa.

Leave a Comment