Ottelut jääkiekossa
Otteluja käytetään pelijaksojen aloittamiseen ja pelin jatkamiseen tauon jälkeen. Ottelu koostuu kahdesta vastakkaisesta pelaajasta, jotka seisovat yhden mailan päässä toisistaan, ja erotuomari pudottaa kiekon heidän väliinsä. Tämän jälkeen kaksi pelaajaa kilpailevat kiekon hallussapidosta.
Jääkiekko-ottelun tavoite
Yksinkertaisesti sanottuna jääkiekon tavoitteena on tehdä enemmän maaleja kuin vastustajasi saattamalla kiekko heidän verkkoonsa. Maali syntyy vain, kun kiekko ylittää maaliviivan kokonaan. Koska on kiellettyä potkaista kiekkoa linjan yli tai heittää sitä sisään, pelaajien on tehtävä maali lyömällä kiekkoa mailallaan sen ollessa kosketuksessa jään kanssa. Muilta pelaajilta, mukaan lukien maalivahti (tunnetaan joskus myös maalivahtina), sallitaan myös laillisia maaleja.
Kuinka kauan jääkiekon pelaaminen kestää?
Jokaisessa ottelussa on kolme 20 minuutin jaksoa. Aina kun toisto pysähtyy, kello pysähtyy, mikä tarkoittaa, että jokainen sekunti on tärkeä.
Jääkiekkojoukkueet
Jokaisella joukkueella voi olla kentällä kerrallaan enintään 20 pelaajaa, mukaan lukien kaksi maalivahtia, mutta jokaisesta joukkueesta saa olla jäällä vain kuusi pelaajaa samanaikaisesti. Vaihtoja voidaan tehdä milloin tahansa pelin aikana.
Jääkiekkopeleissä pelialueet on jaettu kolmeen kategoriaan.
Joukko punaisia ja sinisiä viivoja kulkee jään poikki. Jää on jaettu kahteen puolikkaaseen punaisella (keskiviivalla), kun taas siniset viivat jakavat sen kolmeen yhtä suureen “vyöhykkeeseen”: puolustusalue, neutraali vyöhyke ja hyökkäysvyöhyke.
Jääkiekon säännöt
Jääkiekossa on vain kaksi olennaista sääntöä:
Paitsi: Hyökkäävä pelaaja julistetaan paitsioon, jos hän saapuu vastustajan puolustusalueelle (merkitty sinisellä viivalla) ennen kiekkoa. Peli keskeytetään ja aloitus pelataan neutraalilla alueella, jos näin tapahtuu.
Jäätyminen tapahtuu, kun pelaaja lyö kiekkoa vastustajan maalilinjan yli omalta puoliskoltaan ilman, että se poikkeaa tai joutuu kosketuksiin toisen pelaajan (mukaan lukien maalivahti) kanssa. Jos näin tapahtuu, peli keskeytetään ja kiekko palautetaan sinne, minne se syötettiin ilman maalia.
Jääkiekkootteluissa erotuomarit vastaavat ottelusta.
Erotuomari (jolla on punainen käsivarsinauha) on vastuussa pelistä ja tekee kaikki lopulliset päätökset. Erotuomaria auttavat rivimiehet, jotka ovat huolissaan paitsiosta, ja maalituomarit, jotka tarkistavat, onko kiekko ohittanut maaliviivan.
Jääkiekossa on paljon fyysistä kontaktia.
Toistuvien kehon iskujen ja muiden jäällä tapahtuvien fyysisten kontaktien vuoksi jääkiekko on saavuttanut mainetta aggressiivisena urheilulajina kilpailutasolla – mutta se ei ole kaikille ilmaista, jossa pelaajat voivat tehdä mitä haluavat. Kosketus sivulta ja edestä on sallittua, mutta tahallinen tarkastelu (vastustajan hidastaminen tai estäminen) takaa lähes aina rangaistuksen.
Kyynärpäät, ryöstäminen, korkean mailan käyttö ja vastustajan tarkasteleminen mailan varrella ovat kaikki kiellettyjä, samoin kuin vastustajien kompastuminen ja pelaajien pakottaminen koskettamaan kentän seiniä. Pelin nopean vauhdin vuoksi monet näistä asioista tapahtuvat, ja erotuomarin on päätettävä, onko tapahtunut rikkomus ja pitäisikö rangaistus panna täytäntöön.